Autismeboliger Ny Højtoft
Autismeboliger Ny Højtoft
Autismeboliger Ny Højtoft
Botilbud for voksne med autisme. Ny Højtoft bebyggelsen er grupperet i klynger, samlet som en lille landsby placeret højt i det let bakkede landskab.
Ambitionen er et referenceprojekt, der fokuserer på det gode liv, trivsel, udvikling og fællesskabet. Selvbestemmelse og medbestemmelse for beboerne er en forudsætning for projektet.
Naturen trækkes med ind i hjertet af byggeriet i form af gårdrum, så der opnås en både visuel og fysisk kontakt med det omgivende landskab. Nærheden og kontakten til naturen virker afstressende og giver velvære for beboerne. Bebyggelsen åbner sig mod omgivelserne og inviterer naboer ind på de fælles stiforbindelser i det kommende landskab.
Disponeringsplanen er suppleret medudarbejdelse af kote- og jordhåndteringsplan og en vandhåndteringsplan. Terrænet er bearbejdet, så der sikres tilgængelighed for alle i bebyggelsen, og regnvand ledes mest muligt på terræn som et rekreativt, biodiverst og landskabeligt element frem til det nordøstliggende moseområde. Dertil er al projektjord indpasset på grunden i samarbejde med Lejre Kommune, så der kunne dispenseres fra lokalplanen til en udformning, der bedst muligt tilgodeser naboer samt fremstår i naturlig sammenhæng med omgivelserne. Indpasning af projektjord er den mest bæredygtige måde at håndtere ’overskudsjord’, og samtidig bibeholdes mange lokale plantearter i form af frø i jorden, som understøtter lokal fauna og med sikkerhed kan gro i området.
Vi har i forbindelse med DGNB-certificeringen af byggeriet udarbejdet det pointgivende materiale indenfor Biodiversitet ENV2.4 parametrene i punkterne 3, 4 og 7. Det omfatter en udførlig beskrivelse til hvert punkt og underpunkt samt planteliste og beplantningsplan. Materialet beskriver og dokumenterer bl.a. plantevalg, naturlig spredning, hjemmehørende arter, procentfordeling, biodiversitet ifm. håndtering af overfladevand, dokumentere invasive arter på og omkring projektområdet, beskriver særlige tiltag målrettet lokale arter, detaljerede beskrivelser af udvalgte arter, samt observationerne af disse. Derudover redegøres der for en formidlingsstrategi for området, hvor situationsplaner med tekst og foldere opsættes udvalgte steder. Den bæredygtige jordhåndtering har også været en del af den samlede DGNB-strategi.
ÅR
2023-
STED
Hvalsø
BYGHERRE
Ny Højtoft K/S i samarbejde med AkademikerPension
SAMARBEJDE
FLEX MODUL (Totalentreprenør), Njordrum, Ing. Firm. Arne Elkjær, HM Entreprenør